Wstęp do hiszpańskich barów (I)

Hiszpanie czują się w barach jak ryba w wodzie; to tam jedzą pierwsze i drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację, oglądają piłkę nożną, rozmawiają o polityce, spotykają się z przyjaciółmi, spędzają wolne chwile, czytają gazetę… Bary stały się popularnym centrum kultury, rodzajem ulicznego parlamentu, gdzie każdy może przedstawić swoje pomysły, opinie i rozwiązania problemów, które dotykają świat. Sukces każdego baru jest zapewniony do tego stopnia, że wiele z nich nie inwestuje w wystrój wnętrza, nie przejmuje się szczegółami, wystarczy, że ma bar, cztery stoły, cztery krzesła, kelnera/barmana i powieszoną za barem małą flagę Realu Madryt, Realu Zaragoza czy FC Barcelony…

Typowy hiszpański bar ze sławną ośmiornicą Paul (Foto: EE)


W tym i następnym poście chcemy pokazać Wam co najczęściej zamawia się w hiszpańskich barach, a także nauczyć Was kilku podstawowych zdań, żebyście mogli odnaleźć się w rzeczywistości barowej, kiedy zawitacie w  Hiszpanii. Po pierwsze, powinniście wiedzieć, że Hiszpanie prawie wcale nie piją herbaty, zamiast tego czasem napiją się naparu rumiankowego i tylko jako środek na ból żołądka lub niestrawności. Na pewno będzie Wam trudno znaleźć dobrą herbatę w hiszpańskim barze. Zacznijmy więc od kaw. 




Cortado
(Ten prawdopodobnie najczęściej zamawiany w hiszpańskich barach typ kawy to kawa z mlekiem podawana w małej szklaneczce. Zawiera 80% kawy i 20% mleka)



Café con leche
(Podawana w średniej wielkości filiżance kawa z mlekiem o proporcjach  60% kawy i 40 % mleka)



Café solo
(Kawa podawana w maleńkiej filiżaneczce lub szklaneczce, jak wskazuje sama jej nazwa, chodzi tu o samą kawę (odpowiednik expresso)



Carajillo
(Mała czarna kawa z odrobiną alkoholu, najczęściej koniaku)



To są podstawowe cztery rodzaje kaw, później będziecie mogli zamówić je według Waszych upodobań: cortado corto de café (podawana w małej szklaneczce kawa z małą ilościa kawy i dużą ilością mleka), cortado descafeinado de máquina (podawana w małej szklaneczce kawa bezkofeinowa z ekspresu z odrobiną mleka), cortado descafeinado de sobre (podawana w małej szklaneczce kawa rozpuszczalna, bezkofeinowa), café con leche corto de café (podawana w średniej wielkości filiżance kawa z mlekiem z małą ilością kawy i dużą ilością mleka)…

W barze podadzą Wam kawę z saszetką cukru. W Hiszpanii zwykle pijemy kawę z cukrem prawdopodobnie dlatego, że w barach serwuje nam się ją tak mocną, że bez cukru smakuje jak sto diabłów. Po osłodzeniu kawy rzucamy papierek na podłogę. Tak, tak – dobrze przeczytałeś – na podłogę! Zaśmiecanie podłogi barów papierami, petami, resztkami tapas, paczkami po papierosach… to prawdziwa hiszpańska tradycja. Ale nie martwcie się, śmiało rzucajcie wszystko na podłogę, to najnormalniejsze pod słońcem i tym sposobem będziecie mogli się poczuć jak prawdziwi Hiszpanie.

Ciąg dalszy nastąpi…
W następnym rozdziale najważniejsze napoje i przydatne w barach wyrażenia.



Zobacz: Wstęp do hiszpańskich barów (II)

Jeśli chcesz przeczytać ten post po hiszpańsku kliknij tutaj:

2 comentarios: